Συχνές Ερωτήσεις

 • Τι είναι η Σκοποβολή;
  Η Σκοποβολή αναπτύχθηκε ως ανάγκη επιβίωσης από τα προϊστορικά ακόμη χρόνια μέσα από την προσπάθεια του ανθρώπου να κυνηγήσει θηράματα για να εξασφαλίσει την τροφή του αλλά και να προστατευτεί από τους εχθρούς του.
  Αυτό όμως που την ανέδειξε σαν άθλημα ήταν η ανακάλυψη της πυρίτιδας με την οποία εξελίχθηκαν τα όπλα από αγχέμαχα σε πυροβόλα (αγχέμαχο είναι το όπλο που χρησιμοποιείται από κοντά – σώμα με σώμα).
  Από τον 13ο αιώνα αρχίζουν να διοργανώνονται σκοπευτικοί αγώνες στην Ευρώπη και να ιδρύονται σκοπευτικοί σύλλογοι στην Γερμανία και Ελβετία. Το 1907 ιδρύεται η διεθνής ένωση σκοποβολής (UIT), που σήμερα είναι γνωστή ως (ISSF) – Διεθνής Αθλητική Ομοσπονδία Σκοποβολής.
  Στους Α’ σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα (1896), η σκοποβολή είναι ένα από τα εννέα επίσημα αγωνίσματα. Το 1932 ιδρύεται η Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΣΚ.Ο.Ε.).
 • Η ηλικία και το φύλο παίζουν ρόλο στην σκοποβολή;
  Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο φύλο και στην ηλικία. Επίσης, σκοποβολή μπορεί να κάνει κάποιος με μυωπία ή πρεσβυωπία αρκεί … να φοράει τα γυαλιά του!!! Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 10 ετών με αεροβόλο τυφέκιο, ενώ για τους ενήλικες δεν υπάρχει όριο. Πολλές φορές σε παγκόσμιες διοργανώσεις έχει συμβεί σκοπευτές μεγάλης ηλικίας να πάρουν διεθνείς διακρίσεις. Στην ιστορία των μεταλλίων στην Σκοποβολή, συνολικά 122 αθλητές άνω των 50, έχουν πάρει Ολυμπιακό μετάλλιο.
 • Ποιο είναι το κόστος ενασχόλησης με την σκοποβολή;
  Όπως αναφέρουμε στη σελίδα των εγγραφών μας, με την εγγραφή σας αποκτάτε το δικαίωμα χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμούμε. Ωστόσο, κάθε συμμετοχή σε αγώνα πυροβόλων όπλων περιλαμβάνει ένα παράβολο της τάξεως των 10-15 € για τα λειτουργικά έξοδα της ομοσπονδίας, τα οποία κάθε σύλλογος αποδίδει για την διεξαγωνή των αγώνων (οι γυναίκες και οι έφηβοι εξαιρούνται από την καταβολή παραβόλου).

  Επίσης, κάθε αγωνιζόμενος επιβαρύνεται με το κόστος των αναλώσιμων (πυρομαχικών). Για το μικρό διαμέτρημα (.22 cal) το κόστος ανέρχεται στα 10€/αγώνα και για το μεγάλο διαμέτρημα (38 cal – 9 mm) στα 15€ για κάθε κουτί των 50 φυσιγγίων. Σε μία προπόνηση ο αριθμός των φυσιγγίων είναι ελεύθερος και εξαρτάται αποκλειστικά από την οικονομική δυνατότητα του κάθε αθλητή.

  Τέλος, στα αεροβόλα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Στους αγώνες των αεροβόλων όπλων δεν υπάρχει παράβολο και το κόστος των αναλώσιμων είναι αρκετά μικρότερο (ένα κουτί των 500 βολίδων, με το οποίο μπορεί κανείς να προπονηθεί για 2 – 3 μήνες, έχει κόστος κάτω από 10€).

 • Μπορώ να έρθω σε μία προπόνηση, να ρίξω με όπλο του συλλόγου, για να δω αν θα μου αρέσει πριν εγγραφώ;
  Η νομοθεσία περί όπλων που ισχύει στη χώρα μας είναι πολύ αυστηρή και απαγορεύει την χρήση πυροβόλου (ραβδωτού) όπλου από κάποιον που δεν είναι μέλος σκοπευτικού ομίλου. Μπορείτε, ωστόσο, να έρθετε στα γραφεία του ομίλου μας για μία πρώτη γνωριμία με το άθλημα της σκοποβολής και να σας δώσουμε πληροφορίες για τα αγωνίσματα.
 • Διοργανώνονται από τον όμιλο και θεωρητικά μαθήματα για το άθλημα της Σκοποβολής;
  Οι αυστηροί κανόνες ασφαλείας και οι απαιτήσεις των κανονισμών των αθλημάτων, που σημειωτέον είναι διεθνείς, απαιτούν τις απαραίτητες γνώσεις και την συνεχή εκπαίδευση. Όλα αυτά ένας νέος σκοπευτής υποχρεούται και επιβάλλεται να τα μάθει και να τα εμπεδώσει. Ο σύλλογος έχει καθιερώσει σειρές μαθημάτων για τους νέους σκοπευτές στα οποία η παρακολούθηση είναι δωρεάν, αλλά υποχρεωτική. Χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης, με μοναδική προϋπόθεση την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής τους.
 • H Πρακτική Σκοποβολή είναι ξεχωριστό άθλημα;
  Ουσιαστικά ναι. Υπάρχουν ξεχωριστοί κανόνες, δεσμεύσεις και κανονισμοί. Επίσης, τα σκοπευτήρια της πρακτικής σκοποβολής διαφέρουν από αυτά του σταθερού στόχου. Στην Ελλάδα αρκετά σωματεία ασχολούνται και με την πρακτική σκοποβολή, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι σε άνθηση. Η Πρακτική Σκοποβολή δεν ανήκει στα ολυμπιακά αθλήματα, δεν ανήκει στην ISSF και έχει δική της διεθνή παρουσία και εκπροσώπηση (IPSC).
 • Πού γίνονται οι προπονήσεις και οι αγώνες;
  Για κάθε άθλημα υπάρχουν εξειδικευμένοι χώροι όπου τηρούνται ευλαβικά οι κανόνες ασφαλείας, οι οποίοι είναι αυστηρότατοι και διεθνείς. Υπάρχουν σκοπευτήρια αεροβόλων, σκοπευτήρια πυροβόλων ραβδωτών και σκοπευτήρια λειόκανων όπλων.  Στα γραφεία του ΕΣΚΟΘ λειτουργεί προπονητήριο αεροβόλων όπλων και στην περιοχή Νάρρες (Πεντάλοφος Θεσσαλονίκης) εδρεύει το πεδίο βολής του ΕΣΚΟΘ στο οποίο διεξάγονται αγώνες πυροβόλων όπλων σταθερού στόχου και πρακτικής σκοποβολής. 
 • Πως μπορώ να αγοράσω δικό μου όπλο;
  Για να μπορέσει κάποιος να αγοράσει δικό του σκοπευτικό όπλο θα πρέπει να γίνει μέλος κάποιου σκοπευτικού ομίλου και αφού περάσει το απαραίτητο χρονικό διάστημα  και κάνει και τις απαραίτητες εκπαιδεύσεις – σεμινάρια και τους απαιτούμενους αγώνες χρησιμοποιώντας τα όπλα του ομίλου που είναι μέλος, μπορεί να κάνει αίτηση για αγορά.

  Προσοχή! Οι περισσότεροι μπερδεύουν την οπλοκατοχή με την οπλοφορία. Η άδεια κατοχής σκοπευτικού όπλου δίνει το δικαίωμα να έχεις σκοπευτικό όπλο και να το χρησιμοποιείς αποκλειστικά για την άσκηση του αθλήματος. Ο σκοπευτής μπορεί να μεταφέρει το όπλο του ΜΟΝΟΝ από και προς το σκοπευτήριο, στον νοητό άξονα σπίτι –σκοπευτήριο.

 • Είναι η Σκοποβολή επικίνδυνη;
  Κάθε δυναμικό σπορ περικλείει έναν κίνδυνο τραυματισμού (π.χ. καταδύσεις, ιππασία, αναρίχηση κλπ). Στην Σκοποβολή επειδή το κύριο αντικείμενο είναι το όπλο, ισχύουν ΔΙΕΘΝΕΙΣ και ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΟΙ κανόνες ασφαλείας και το κυριότερο τηρούνται ευλαβικά. Όλα τα νέα μέλη παρακολουθούν υποχρεωτικά σεμινάρια για τους κανόνες ασφαλείας του αθλήματος. Κάθε παραβίαση των κανόνων ασφαλείας επιφέρει την άμεση αποβολή του αθλητή. Σαν συνέπεια η καταγραφή ατυχημάτων σε σκοπευτήρια, στατιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι μηδενική.
  Στις ΗΠΑ, οι ετήσιοι πίνακες ασφαλιστικών κινδύνων (artuarialtables) βάσει των οποίων υπολογίζονται τα ασφαλιστικά συμβόλαια, κατατάσσουν την Σκοποβολή στην τελευταία θέση (στην πρώτη θέση είναι το ski). Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι έναντι των μηδενικών τραυματισμών σε σκοπευτήρια, οι αναφορές τραυματισμού σε γήπεδα γκολφ, σε ηλικίες 34-54, ανέρχονται σε 5000 ετησίως !