ΕΣΚΟΘ

Ο Εθνικός Σκοπευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης είναι το μεγαλύτερο και ιστορικότερο – αρχαιότερο σωματείο σκοποβολής της πόλης. Ιδρύθηκε το 1971 και αριθμεί σήμερα πάνω 300 ενεργά μέλη. Διαθέτει τμήματα Σταθερού Στόχου (Αεροβόλων & Πυροβόλων Όπλων) καθώς και Πρακτικής Σκοποβολής.

Ο ΕΣΚΟΘ δραστηριοποιείται σε όλα τα Ολυμπιακά Αθλήματα του Σταθερού Στόχου (Αεροβόλο Πιστόλι Ανδρών,  Αεροβόλο Πιστόλι Γυναικών,  Αεροβόλο Τουφέκι Ανδρών,  Αεροβόλο Τουφέκι Γυναικών,  Πιστόλι Ταχύτητας – Ανδρών, Πιστόλι 50μ – Ανδρών = Ελεύθερο Πιστόλι, Πιστόλι 25μ = Sport Πιστόλι Γυναικών, Καραμπίνα 3Χ40 – Ανδρών, Καραμπίνα 3Χ20 – Γυναικών, Καραμπίνα Πρηνηδόν – Ανδρών), καθώς και σε μη Ολυμπιακά Αθλήματα όπως (Πιστόλι Standard 0.22 – μικρού διαμετρήματος & Πιστόλι Κεντρικής Πυροδότησης  – μεγάλου διαμετρήματος).

Σκοπός του ΕΣΚΟΘ είναι η εκμάθηση και η εξάσκηση των μελών του ομίλου σε όλα τα ολυμπιακά αγωνίσματα της σκοποβολής, καθώς και σε αγωνίσματα μη ολυμπιακού προγράμματος διεθνών αγώνων. 

ΟΠΣΘ     

Γύρω στα 1960 ο Jeff Cooper στην Καλιφόρνια προήγαγε ένα άθλημα πρωτοποριακής σκοποβολής που προσομοίαζε συνθήκες ένοπλης συμπλοκής, μετατρέποντας τον κίνδυνο σε παιχνίδι. Έτσι γεννήθηκε η Πρακτική Σκοποβολή, η οποία σήμερα συναντάται σε 42 χώρες και στην Ελλάδα έχει 90 σωματεία και 3000 περίπου σκοπευτές.

Ο Όμιλος Πρακτικής Σκοποβολής Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1988 από μέλη του ΕΣΚΟΘ με σκοπό την προώθηση αποκλειστικά της Πρακτικής Σκοποβολής.

Οι σκοπευτές βάλουν κατά συγκεκριμένων στην μορφή και το σχήμα μεταλλικών και χάρτινων στόχων, κινούμενων ή μη, ανάλογα με τις απαιτήσεις του διαφορετικού κάθε φορά σεναρίου. Η βαθμολογία είναι είτε ατομική είτε ομαδική και είναι συνάρτηση του χρόνου και της ευστοχίας…συνήθως για τους όχι τόσο έμπειρους σκοπευτές ισχύει ότι ο πολύ εύστοχος είναι αργός και ο πολύ γρήγορος είναι άστοχος… ταχύτητα + ευστοχία είναι, λοιπόν, το ποθούμενο αποτέλεσμα. Λόγω της συνεχούς ανανέωσης των σεναρίων που έχουν να κάνουν με την φαντασία και την ευρηματικότητα των διοργανωτών, ποτέ ένας αγώνας δεν είναι ίδιος με τον προηγούμενο, με αποτέλεσμα τα ποσοστά της βαθμολογίας ανά σκοπευτή, να διαφέρουν από αγώνα σε αγώνα και το άθλημα να γίνεται συναρπαστικό για τον συμμετέχοντα.

Υπάρχουν κατηγορίες στους σκοπευτές (έφηβοι, γυναίκες, άνδρες, βετεράνοι)και κατηγορίες στα όπλα (περίστροφα, πιστόλια, εργοστασιακής κατασκευης, κλπ). Το τελικό αποτέλεσμα είναι προϊόν υπολογισμού της ταχύτητας, της ισχύος και της ακρίβειας της βολής.