Συχνές Ερωτήσεις

 • Είναι η Σκοποβολή επικίνδυνη;
  Η Σκοποβολή είναι άθλημα, υπάρχουν αυστηροί κανόνες ασφαλείας που ακολουθούνται πιστά και ο κίνδυνος είναι σε μηδενική βάση. Όλα τα νέα μέλη παρακολουθούν υποχρεωτικά σεμινάρια για τους κανόνες ασφαλείας του αθλήματος.
 • Η ηλικία ή το φύλο παίζει ρόλο;
  Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο φύλο και στην ηλικία. Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 10 ετών με αεροβόλο τυφέκιο, ενώ για τους ενήλικες δεν υπάρχει όριο. Πολλές φορές σε παγκόσμιες διοργανώσεις έχει συμβεί σκοπευτές μεγάλης ηλικίας να πάρουν διεθνείς διακρίσεις.
 • Μπορώ να έρθω σε μία προπόνηση, να ρίξω με όπλο του συλλόγου, για να δω αν θα μου αρέσει πριν εγγραφώ;
  Η νομοθεσία περί όπλων που ισχύει στη χώρα μας είναι πολύ αυστηρή και απαγορεύει την χρήση πυροβόλου (ραβδωτού) όπλου από κάποιον που δεν είναι μέλος σκοπευτικού ομίλου. Μπορείτε, ωστόσο, να έρθετε στα γραφεία του ομίλου μας για μία πρώτη γνωριμία με το άθλημα της σκοποβολής και να σας δώσουμε πληροφορίες για τα αγωνίσματα.
 • H Πρακτική Σκοποβολή είναι ξεχωριστό άθλημα;
  Ουσιαστικά ναι. Υπάρχουν ξεχωριστοί κανόνες, δεσμεύσεις και κανονισμοί. Επίσης, τα σκοπευτήρια της πρακτικής σκοποβολής διαφέρουν από αυτά του σταθερού στόχου. Στην Ελλάδα αρκετά σωματεία ασχολούνται και με την πρακτική σκοποβολή, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι σε άνθηση. Η Πρακτική Σκοποβολή δεν ανήκει στα ολυμπιακά αθλήματα, δεν ανήκει στην ISSF και έχει δική της διεθνή παρουσία και εκπροσώπηση (IPSC).
 • Πού γίνονται οι προπονήσεις και οι αγώνες;
  Για κάθε άθλημα υπάρχουν εξειδικευμένοι χώροι όπου τηρούνται ευλαβικά οι κανόνες ασφαλείας, οι οποίοι είναι αυστηρότατοι και διεθνείς. Υπάρχουν σκοπευτήρια αεροβόλων, σκοπευτήρια πυροβόλων ραβδωτών και σκοπευτήρια λειόκανων όπλων.  Στα γραφεία του ΕΣΚΟΘ λειτουργεί προπονητήριο αεροβόλων όπλων και στην περιοχή Νάρρες (Πεντάλοφος Θεσσαλονίκης) εδρεύει το πεδίο βολής του ΕΣΚΟΘ στο οποίο διεξάγονται αγώνες πυροβόλων όπλων σταθερού στόχου και πρακτικής σκοποβολής. 
 • Πως μπορώ να αγοράσω δικό μου όπλο;
  Για να μπορέσει κάποιος να αγοράσει δικό του σκοπευτικό όπλο θα πρέπει να γίνει μέλος κάποιου σκοπευτικού ομίλου και αφού περάσει το απαραίτητο χρονικό διάστημα  και κάνει και τις απαραίτητες εκπαιδεύσεις – σεμινάρια και τους απαιτούμενους αγώνες χρησιμοποιώντας τα όπλα του ομίλου που είναι μέλος, μπορεί να κάνει αίτηση για αγορά.

  Προσοχή! Οι περισσότεροι μπερδεύουν την οπλοκατοχή με την οπλοφορία. Η άδεια κατοχής σκοπευτικού όπλου δίνει το δικαίωμα να έχεις σκοπευτικό όπλο και να το χρησιμοποιείς αποκλειστικά για την άσκηση του αθλήματος. Ο σκοπευτής μπορεί να μεταφέρει το όπλο του ΜΟΝΟΝ από και προς το σκοπευτήριο, στον νοητό άξονα σπίτι –σκοπευτήριο.